Fredrik og familien vant over hjerneskaden

Fredrik (12) fikk en kraftig hjerneblødning bare fire dager gammel. Hjernevæske måtte tappes for å få ned det høye trykket i hjernen hans. Legene var spente, hvordan ville det gå?

– Jeg vil at alle skal forstå!

– Det har vært en tilleggsbelastning at ikke folk vet hva det vil si å ha en hjerneskade, sier mamma Irene Ahnéll. Nå har hun laget en podcastserie om barn og hjerneskader.

Hjernen topper sykdomsbyrden

Hjernens lidelser har større sykdomsbyrde enn kreft og hjerte-kar. Problemet er at det ikke kommer frem. Årsaken er blant annet at man ikke ser samlet på hjernesykdommene.

Jeg heter Jan og er hjernesyk

Jan Kærup Bjørneboe gikk rett i kjelleren da han fikk diagnosen Parkinson. Der ble han i 60 minutter. Deretter bestemte han seg for at dette skulle han klare å leve med.

Først i verden

Den norske hjernehelsestrategien er den første i sitt slag i verden, sier den internasjonalt kjente nevrologiprofessoren Vladimir Hachinski fra Canada.

Noe demens kan forebygges

Teoretisk kan 40 prosent av demenstilfellene forhindres eller utsettes ved god forebygging. En av risikofaktorene ved å utvikle demens er hørselstap. Da er høreapparater gode å ha.

– Vi trenger fortsatt mer hjerneforskning

– Vi har gått fra å forstå en halv prosent av hjernen til kanskje ti prosent, sier professor Espen Dietrichs for å illustrere hvor mye vi ikke vet om hjernen.

Skulle bli maskiningeniør – ble forsker i hjernefysikk

Da Marte Julie Sætra gikk på videregående hadde hun lyst til å bli maskiningeniør. Men et besøk til Universitetet i Oslo fikk henne til å ombestemme seg. I dag er hun forsker i hjernefysikk.

Lever med sterke hodesmerter

En av tre nordmenn vil i løpet av livet bli rammet av en hjernelidelse. Aina har hatt kronisk migrene siden hun var 13 år, mens Rolf har en sjelden sykdom som også gir kraftige hodesmerter.

Opptreningen må starte i akuttfasen

Tidlig opptrening etter en hjernesykdom eller hjerneskade er helt avgjørende for hvordan pasienten kan leve videre. Fagfolk etterlyser forståelse for hvor viktig rehabilitering er. 

Drømmer om at hobbyen blir jobb

Anita Steinset (56) opplevde en alvorlig hjerneblødning bare 48 år gammel. Nå har hun begynt å male abstrakte bilder. Drømmen er å bli flink nok, slik at hobbyen kan bli en jobb

MIN HJERNEHELSE

Min Hjernehelse er gratismagasin som utgis av Hjernerådet en gang i året. LES MER

HVEM STÅR BAK

Utgiver av Min hjernehelse er Hjernerådet, en paraplyorganisasjoner for brukerorganisasjoner og fagmiljø som arbeider innenfor hjernefeltet i Norge. LES MER

GRATIS ABONNEMENT

Ønsker du å få bladet tilsendt gratis i posten? Send navn og postadresse til peggy@hjerneradet.no. Magasinet vil komme en gang i året.